EQUITHERAPIE
Equus betekent paard in het Latijn. Equitherapie betekent therapie met behulp van het paard. Equitherapie is een vorm van therapie waarbij het paard ingezet wordt als een 'co-therapeut'. Het contact en het bewegen met en op het paard zorgt voor therapeutische effecten. Het vergroot het zelfvertrouwen, vermindert faalangst en leert grenzen stellen. Zowel kinderen als volwassenen kunnen met behulp van equitherapie worden geholpen.
Equitherapie is een vorm van ervaringsleren. Omdat je je eigen therapieproces aanstuurt en richting geeft, worden doelen sneller bereikt. Binnen veilige kaders is het mogelijk om op ontdekkingstocht te gaan. Er wordt gewerkt in een vaste structuur binnen een veilige omgeving onder begeleiding van een gediplomeerde equitherapeut
Werkwijze
Voorafgaand aan de equitherapiesessies vindt er een intakegesprek plaats met de cliënt en diens opdrachtgever (ouder(s)/begeleider(s), e.a. ). In overleg wordt een doelstelling opgesteld, een tijdsschema gemaakt en de hippische techniek wordt vastgesteld. Het aantal sessies is afhankelijk van de hulpvraag en het tempo waarin doelen worden verwezenlijkt. Er wordt een contract en een behandelplan opgesteld in samenwerking met de cliënt.
De volgende structuur vormt een rode draad gedurende het verloop van een therapiesessie:
1. Ophalen van het paard uit de weide.
2. De poetssituatie
3. Warming-up
4. Oefeningen met/ op het paard
5. Wensoefening
6. Afscheid nemen
Na een 10-tal sessies vindt er een korte (tussen-) evaluatie plaats. Doelen kunnen indien
nodig aangepast of gewijzigd worden.
Equitherapie biedt ondersteuning bij o.a.:
- vergroten van het zelfvertrouwen
- verbeteren van concentratie
- verminderen van faalangst
- oplossingsgericht denken/handelen
- sociaal vaardiger worden - grenzen leren aangeven
- bevorderen van fijne/grove motoriek
Voor iedereen wordt een persoonlijk plan van aanpak gemaakt. Neem contact op met Equizini voor meer informatie.